14 Sept - Finnkampen

Jag var i Helsingfors i helgen och vann 10.000 meter.Det är alltid en skön stämning att spring i Finnkampen-Och trots att det inte är mer än två veckor sedan jag sprang en mara på EM,så kändes det riktigt bra. Även om det blev lite trötta ben när jagökade farten från 3.02/km till 2.52.Men jag kunde ta full poäng till Sverige och det var ju det som var målet.

 


 

12 Aug - EM

Igår hade vi besök av media då vi hade presskonferens här I St. Moritz. Idag sprang jag och Fredrik Johansson vårt sista kvalitétspass innan EM-maran. Det blev 10km med backar i tävlingsfart. Kändes bra. Vila imorgon, sedan några dagar av lugn jogg och bara invänta söndagen.

 


 

6 juni – Bondeloppet

Då har jag gjort min första riktiga tävling på nästan ett helt år och det kändes dessutom riktigt bra.

Jag var med på Bondemilen utanför Håcksvik och där vi sprang i mål på Påarps-Gård.

Ett lopp som gick nästan bara på grusväg runt sjön Torstholmen och där jag hade 31.14 på en bana som mätte 10,2 km och 30.30 på milen (enligt min klocka).

Nu hoppas jag att jag kan hålla i träningen, det var 17 mil senaste veckan, och det är den här volymen jag just nu behöver hålla i inför EM-maran i augusti.

 


 

19 maj - Göteborgsvarvet

I lördags var det dags för en av världens största löpartävling, nämligen Göteborgsvarvet. Jag satt med Ola Jodal och kommenterade elitloppet för storbildsskärmen vid starten och avenyn. Det var kul att prova på detta, även om det kändes ovant. Kul var det också att följa loppet som jag tycker höll väldigt hög klass. Det hade varit ännu roligare att delta i loppet och bäras av hemmapublikens stöd, men det går inte efter de skador jag har haft. Min form är för dålig helt enkelt. Tråkigt att så många av svenska eliten valde bort varvet. Göteborgsvarvet måste fråga sig varför det är så och vad de kan göra för att locka den svenska eliten!

Kroppen känns bra nu, vilket är skönt efter den tråkiga skadeperioden. Nu gäller det att komma i form bara! Som tur är har jag nästan 3 månader kvar till året huvudmål EM i Zürich. Fram till dess blir det mycket träning och några enstaka lopp.

 


 

5 maj

I söndags så var jag på Öland och sprang ett välgörenhetslopp, Wings for life world run, och där vi samlar in pengar till ryggmärgsforskningen. Vi startade inne i Kalmar och sedan sprang vi över Ölandsbron och sedan vidare på Öland. Jag hade satt upp målet att springa 22 kilometer, men det blev 22,2 då det var en bit till den bilen som skulle ta mig till baka till starten.

Det blev ett bra lopp och efter att haft cirka 40 minuter på första milen, så körde jag på i 3.30-fart under andra milen. Det är det längsta jag sprungit sedan jag var skadad.

Nu gäller det att håll i träningen och jag hoppas att jag är tillbaka till 100% i slutet av nästa månad.

Om ett år, den tredje maj, så går loppet igen och då blir det säkert mer än de 34 ställen som var med i år. Totalt sprang 50.000 löpare runt om i världen och alla startade samtidigt och för oss blev det klockan 12.00.

Det känns viktigt med den här typen av lopp och det känns stort att så många springer samtidigt på olika plats men av samma orsak. Och jag hoppas vi blir ännu fler nästa år.

 

 


 

3 jan - Nytt år - nya tag!

Roligast med 2013 var VM i Moskva. Jag gillar mästerskap så det var kul att äntligen få mästerskapsdebutera på maran. Skillnaden mellan 3000m hinder och maraton är väldigt stor så trots att detta var mitt 5:e VM så kändes det just som en debut. Jag blev 22:a totalt och 3:e bästa europé. Jag är nöjd med loppet i sig då jag fick ut det jag hade för dagen. Förberedelserna månaderna innan är jag däremot  inte lika nöjd med. Jag hade kört på för tufft inför Stockholm Maraton, vilket resulterade i att det loppet blev för tufft och slitsamt. Återhämtningen tog för lång tid och förberedelsen för VM blev för kort.

EM 2014 maskoten

Jag fick med mig nya erfarenheter som jag kan använda mig av i framtida mästerskap. Jag behöver inte vänta särskilt länge för i sommar är det dags för nästa mästerskap, nämligen EM i Zurich!

 


 

29 oktober - UppbyggnadEfter en del strul med insida/baksida lår så börjar det äntligen kännas okej igen. Det är framförallt kvalitétsträningen som har blivit lidande under hösten. Nu vill jag bygga upp från grunden för att vara så bra som möjligt till nästa års EM i Zürich.

 


 

Torsdag 5 sep - Ingen FinnkampEfter VM-maran i Moskva var tanken att jag skulle hinna återhämta mig och springa Finnkampen. Förra veckan drog jag på mig en förkylning som förstörde mina planer. Jag har just börjat träna igen, men någon Finnkamp till helgen blir det inte för mig. Synd för det är en rolig tävling! Nu är siktet inställt på Lidingöloppet 28 september.

 


 

Lör 17 aug - 22:a i VM-debuten

Det blev en tuff mara idag, men jag tycker ändå att jag kunde hålla min plan. Att springa i min egen fart. Och blev väl bara riktigt trött sista två kilometrarna, sedan försökte jag att ”spurta” på slutet för det var ett par löpare som var just bakom. Och de var väl därför jag blev lite väl trött på slutet. Jag blev 22:a och det är jag ganska nöjd med det. Tycker också att det känns inspirerande framtiden, i och med att jag var tredje europé i loppet, och höst- och vinterträningen. Det är ju ett EM i Zürich nästa år. Det ser jag fram mot redan idag – tror att det bara gått några timmar sedan jag kom i mål. Men även kommande OS och VM. Och jag hoppas att jag kommer kunna gå ner ytterligare några minuter till framöver. Efter loppet idag så blev jag väldigt trött, fick magkramp, men nu så mår jag mycket bättre.

Så till mina läsare: Det är ingen fara med mig.

 


 

Tor 16 aug - Mästerskapsdebut på maraton

På lördag springer jag mitt första VM på maraton, något som jag ser fram mot. Banan här i Moskva är flack och inga skarpa kurvor, så det känns som en lätt bana, men vi får avvakta och se hur vädret blir – det var ju väldigt tufft under tjejerna lopp. Jag känner mig förberedd, men mycket kan hända under en mara, hoppas på att det är min dag på lördag. Är ni inte på plats här i Moskva, så kan ni följa loppet på TV med start klockan 13.30 (svensk tid) på TV4 eller Eurosport.

 


 

Fre 02 aug - Hemresa

Hemresa imorgon efter 4 veckor av bra träning i St. Moritz. Ser fram emot att komma hem o träffa familjen OCH lyssna på Özz Nujens sommarprat.

 


 

Mån 15 juli - St Moritz och twitter

Jag har nu varit i St Moritz i en vecka och träningen flyter på bra. Jag har kört en tröskel och ett ringrostigt 15x400m banpass. Igår körde jag ett långpass på 30km med Mo Farah, Cierpinski från Tyskland och Cameron från Canada.Följ mig gärna på twitter också @mustafamusse79

 


 

13 juli - Mot S:t Moritz

Nu bär det iväg till S:t Moritz för ett träningsläger under fyra veckor, sedan skall jag springa maraton på VM i Moskva. Så nu börjar laddningen.


Träninsläger i S:t Moritz från 2009.

Men innan jag åkte iväg så sprang jag ett millopp (Åsaloppet), som i år var lite längre än vad det var förra året, så nu skall det varit tio kilometer. Tiden var 29.22 och det kändes bra hela vägen.

Det var tjugo sekunder snabbare än vad jag hade förra året.

 


 

12 juni - Reflektioner över Stockholm MaratonNu har det gått 11 dagar sedan jag blev 4:a på Stockholm Maraton på tiden 2.20.08. Det var väldigt tufft på sista 5km då orken tog slut. Jag är besviken med placeringen, men framför allt var det tråkigt att det kändes så dåligt på slutet. Jag hade förväntat mig en betydligt bättre upplevelse och placering. Jag hade tränat på bra, men dagsformen fanns inte och frågan är varför? Då det kändes extra tufft i uppförsbackarna tror jag att ovanan att springa backiga lopp spelade en liten roll. Förr tränade jag mycket mer i backar och sprang en backiga del terränglopp. Det har jag inte gjort de senaste åren. Men största enledningen till att jag inte hade bättre dagsform tror jag beror på att jag tränade för tufft näst sista veckan. Min tränare påpekade detta redan då, men jag trodde att det skulle räcka med att ta det lugnt sista veckan. Jag hade fel! Fick aldrig den där lätta känslan som man gärna vill ha några dagar innan en tävling. Det är bara till dra lärdom och gå vidare. Nu är jag fortfarande i återhämtningsfasen. Räknar med att kunna börja köra tuffare träningspass om en dryg vecka. Nästa stora utmaning är VM i Moskva den 17:e augusti. Det ser jag fram emot!

 


 

28 maj - Stockholm närmar sig!Nu är det bara några dagar kvar till Stockholm Maraton! Sista kvalitéts passet är avklarat. Nu är det bara lugn jogg, vila, massage, äta o dricka bra och ladda för lördagen som gäller. Jag ser fram emot att springa på hemmaplan. Hoppas på bra stöd från publiken. Till skillnad från mina tidigare maratonlopp är inte tiden så viktig. Det viktiga är placeringen och jag ser loppet som en övning inför kommande mästerskap. Det är bra startfält. Med i loppet är bland annat 8 löpare från Kenya och en från Etiopien, varav 4 av de har bättre personbästa än mig. Det är även en SM- tävling så jag siktar på att vinna mitt första SM-guld på maraton.

 


 

Fre 3 maj - Färdigtävlat

De sex främsta i loppet sprang fel, så det blev bara 20,6 kilometer, men jag är ändå nöjd med tiden som var 61.17. Det blev jag sexa på.

Nu blir det träning ett tag igen och så laddar jag inför Stockholm Marathon 1 juni.

 


 

Fre 3 maj - Snart tävling!

Jag befinner mig nu i Algeriet i staden Bejaia, ca 15mil från huvudstaden Alger. Jag ska springa Semi-marathon de la ville de Bejaia le Vendredi. Sträckan är 19,5km och inte halvmara som namnet antyder. Klockan är nu 06.00 och det är 3 timmar kvar till loppet. Jag laddar upp med Axa Great så jag får en bra frukost som jag är van vid. Det ska bli kul att tävla igen! Det sägs vara ett klassiskt lopp och motståndet lär vara bra.

 


 

Sön 7 april - Hem till våren!

Nu går mitt Kenyaläger mot sitt slut. Det har inte gått så bra som jag hade hoppats på. En vadkänning och en halsinfektion har stört träningen. Jag har ändå fått till en del bra pass så jag ska inte klaga så mycket. Idag körde jag långpass som sista hårda pass. Det blev 34km i snitt 3.33 min/km. Jag sprang med Samuel Tsegay från Eriteria (2.08.07 på maran förra året och 5:a på halvmara-VM & Terräng-VM 2010).  En av mina bättre långpass här uppe.

Min nästa mara blir Stockholm Maraton, vilket jag ser fram emot! Det ska bli skoj att springa mara hemma i Sverige med tanke på publikstödet. Innan dess springer jag troligtvis en halvmara nånstans i Europa som bra träning.

 


 

Lör 16 mars - Tillbaka i Kenya!

Efter några veckors träning hemma i Göteborg med blandade resultat, så är jag nu åter i Iten, Kenya för ännu ett träningsläger. Jag skall vara här fram till den 8:e april och ser fram mot många tuffa pass här nere. Det finns gott om bra löpare att få sparring av, vilket jag tänker dra nytt av. Jag känner att formen inte är långt borta och förhoppningsvis kommer perioden här räcka för att hitta den.

 


 

Sön 13 januari - Kenya!

Träningslägret här i Kenya började dåligt, då jag blev sjuk efter två dagar och fick vila en vecka. Det var den andra på en månad. Tråkigt tråkigt. Nu har jag kommit igång igen. I fredags körde jag 12km tröskel med Olle Walleräng. Vi växeldrog i en kontrollerad fart.

Idag blev det långpass alá kenyastyle. Vi skulle köra 2h i 4.00 fart och sedan gå ner mot 3.40min/km, men det var 3.30 fart redan efter 4km. Det var jag, normannen Sindre Burås, italienske terräng-EM vinnaren Lali, kenyanske maratonlöparen Moses Mossop och ytterligare 5 andra kenyaner. Moses höll farten och vi släppte en efter en tills det bara var han kvar. Själv släppte jag efter 18km och sprang sedan med Lali i något behagligare fart. Jag är nöjd med passet. Det blev 30km i 3.35min/km.

Det är skönt att vara igång igen, men jag har efter allt strul bestämt mig för att inte springa maran i Dubai.

 


 

Ons 19 dec - Läger

Nerja, Spanien

En vecka efter min mara åkte jag till Spanien för 2 veckors träning. Första
veckan blev inte mycket till träning, pga en förkylning. Det gjorde inte så
mycket, eftersom jag ändå skulle ta det ganska lugnt efter maran. Det har
varit tungt och segt att komma igång igen. Jag har fortfarande inte kommit
upp i full träning.
Om en vecka drar jag till Kenya. Där hoppas jag på bra träning!

God Jul!

 


 

Tis 27 nov - Florens maraton

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerI söndags sprang jag mitt andra maratonlopp för i år.
Dagen innan på tekniska mötet meddelade arrangörerna att haren skulle dra i 2.08 fart upp till 30km. Jag kände att det skulle bli för hög fart för mig så jag var inställd på att släppa iväg tätklungan och hitta mitt eget tempo (typ 3.05-3.06/km). Det var precis det jag gjorde, men nu var det jag som släpptes iväg. Jag hade passeringarna 15.25 - 31.57 - 46.40 och 65.40 halvvägs. Jag hade en ledning på 35 sek redan vid 5km.

Först efter 24km blev jag passerad av 4 etiopier. Jag försökte dra nytta av de genom att hänga på, men tempot var för högt och för ryckigt så jag blev snart själv igen. Vid 30km hade jag 1.33.20 och kände mig bra så jag trodde att jag skulle fixa en bit under 2.12. Så såg det ut också när jag passerade 39km, men sen började det hugga lite i baksida av vänster lår. Det blev värre efter hand och jag var rädd för att få en rejäl kramp. Som tur var behövde jag inte stanna, men jag blev tvungen att dra ner på farten.

Det var en knixig bana med många 90 graders svängar och underlag som bitvis var kullersten, särskilt på slutet. I början upplevde jag inte detta som något problem, men på slutet när musklerna var utmattade och det var jobbigare att parera kände jag av det.
Stort plus var däremot vädret och den support och vätskelangning som jag fick från mitt team (Ulf Friberg, Christian Augustsson och Lars Friberg). Jag är nöjd med min insats och ser det här som mitt bästa maratonlopp hittills trots tiden. Nu ska jag ta det lugnt en vecka och låta kroppen återhämta sig. Sedan ska jag låååångsaaaamt öka träningsmängd och intensitet så jag inte drar på mig någon skada. Går allt bra är planen att jag ska springa Dubai maraton om 2 månader.

 


 

Tors 15 november - Närmar sig tävling!Då jag fick ställt in Frankfurt maraton pga förkylning är det dags för mig att göra ett nytt försök nu. Planen är att springa Florens maraton nästa söndag. Idag fick jag kört sista hårda kvalité passet som var 2x10km med 3min vila. Nu är det två lättare kvalité pass och några lugna distanspass kvar. Jag ser fram emot att springa maraton igen!

 


 

Ons 24 okt - Inställd mara!


Foto: Future Trading AB

Nu på söndag skulle jag ha sprungit Frankfurt maraton, men jag har tyvärr fått ställa in det pga en förkylning. Först fick jag vila en vecka och när jag sedan började springa kändes det som att jag hade börjat för tidigt för det gjorde ont i musklerna. Det har varit segt att komma igång, men nu börjar jag känna mig återställd och kan börja träna för fullt. Då jag inte har kört något tufft pass på över 3 veckor så känner jag mig inte redo för att springa helgens maraton i Frankfurt. Jag får blicka framåt och se om jag kan hitta något annat bra lopp att sikta in mig på.

 


 

Mån 17 september – Halvmara i Newcastle


FOTO: DECA Text&Bild

I helgen var jag och sprang en halvmara i England och där det blev en väldigt snabb öppning första halvmilen för min del. Och det kändes som att det var lite för långt att springa i den farten, så jag lämnade klungan, något som jag ångrade lite senare då det visade sig att den bara några kilometer senare delades upp i några mindre grupper. Så det blev att springa själv sista 16 kilometrarna på en bana som var lite backigare än vad jag trodde på förhand.

Mina mellantider

5K 14.18

10K 29.33 (15.15)

15K 44.38 (15.05)

20K 59.59 (15.21)

Om jag jämför det här loppet med det jag hade i våras i Holland, då jag gjorde 62.40, så var det framför allt det att jag hade en snabbare avslutning.

Mina mellantider i mars

5K 14.48

10K 29.40 (14.52)

15K 44.52 (15.12)

20K 58.32 (14.40)

Det blev bra tider i loppet med 59.06 för ettan Wilson Kipsang från Kenya och som var sekunder före tvåan Micah Kogo. Bästa europé var britten Chris Thompson med 61 minuter blankt och han var med i samma klunga som jag fram till fem kilometer.

 


 

Tors 6 september - Finnkampen

Segertrion!
FOTO: DECA Text&Bild

Jag, Mikael Ekvall och Emil Lerdal fick äran att springa Finnkampens längsta distans, 10000m. Vi hade som mål att vinna en trippel och den taktiken som vi trodde mest på var att jag skulle dra första 6km i ca 3min/km. Sedan skulle jag lägga mig bakom svenskarna och bromsa finnarna i motvinden. Förhoppningen var att det skulle bli en lucka fram till Lerdal och Ekvall, vilket det också blev. Luckan var som mest 13 sekunder mellan mig och tätduon. Jag sprang ifrån finnarna och ikapp svenskarna och hjälpte till att dra en stund. Med 1km kvar stack jag ifrån dem och kunde vinna på 29.47min. Ekvall blev 2:a ock Lerdal 3:a på nytt pers. Det var kul att taktiken höll och att vi kunde fullborda vår trippel.

Vi vann herrkampen, med förlorade damkampen. Tyvärr var det inte så mycket publik, men vi fick bra stöd av de som var där. Det var som vanligt roligt att springa Finnkampen! Vi avtackade Sveriges bästa friidrottare genom tiderna, Carolina Klüft denna helg. Hon har betytt mycket för svensk friidrott, men även för mig personligen. Carro är utöver sin storhet som idrottskvinna en härlig människa med stort hjärta!

 


 

Fre 25 augusti – SM-guld på 10000 meter


FOTO: DECA Text&Bild

Friidrott-SM gick på Stockholms Stadion. Där jag sprang mitt första SM på 10.000 meter för 14 år sedan. Nu tycker jag att det blev en bra tid trots att det gick långsamt i början. Och det som jag är mest nöjd var att det svarade när jag tryckte på. Tiden var 29.10,77 och Hälle tog en dubbel med Musael Temshegen på andra plats.

 


 

Tor 24 augusti - Seger i Bellmanstafetten


FOTO: DECA Text&Bild

Jag sprang den sista sträckan i Bellmanstafetten för laget Flexpay och jag hade 15.58 på min sträcka. Tyckte att kunde springa min stäcka avslappnat och det blev som ett tröskelpass.

 


 

Mån 20 augusti - Seger i Norrköping!

I lördags sprang jag Norrköping stadslopp 10km. Jag vann på 29.59. Tvåa blev Fredrik Uhrbom 31.33 och trea Sacharias Mogendi 31.56. Jag höll igen lite i början och kände efter hur kroppen mådde. Det kändes bättre allt eftersom så jag tryckte på sista 3km för att komma under 30min.


FOTO: DECA Text&Bild

I helgen går SM på Stockholms stadion och idag bestämde jag mig för att delta i fredagens 10 000m. Ska bli skoj! Senaste gången som SM gick i Stadion var 1998. Då sprang jag också 10 000m, där jag som 19-åring blev 3:a på 29.32 (svenskt juniorrekord).

 


 

Ons 15 augusti - Tävling på lördag!


FOTO: DECA Text&Bild

För 10 dagar sedan sprang jag Kalmarmilen. Det gick fint! Jag vann loppet på 29.22 min. Det var ett roligt lopp med mycket folk som hejade längs banan. Jag har inte kunnat tränat för fullt efter det, pga en liten överansträngning i knävecket. Denna veckan har jag känt mig bra så jag ska springa Norrköpingsstadslopp på lördag.

 


 

Ons 25 juli - Träningen går bra!

Senaste tre veckorna har träningen gått bättre och bättre. Jag har legat på
16-18 mil. Jag ska fortsätta att prioritera träningen resten av sommaren.
Jag kommer att springa några lopp, men ser det som del av träningen. På onsdag den 1 augusti springer jag Kalmarmilen.

 


 

Tis 10 juli - Seger Åsaloppet

EM gick inte alls som jag hade tänkt mig. Det kändesdåligt från början. Jag hoppades på att det skulle vända, men det blev bara värre. Vid 8km klev jag av.Nu har jag dragit igång maraton träningen igen. Första veckan slutade på 17 mil med 1 kvalitets pass, 1 lugntlångpass på 31km och 10km lopp i lördags. Jag sprang det nystartade Åsaloppet på 29.34min. Det var ett trevligtlopp med fin bana och mycket folk som hejade. 2:à och 3:à var mina klubbkamrater Oskar Käck och Patrik Andersson.

 


 

Tis 19 juni - Äntligen frisk!

Det var en långdragen förkylning. Jag började träna efter en vecka, men efter två dagar fick jag vila igen eftersom förkylningen tog ny fart. Nu känner jag mig frisk och idag har jag kört det första intervallpasset. Det blev 3km-2km på asfalt och sedan 2km-1km-1km på bana. Det var inga farter att hurra för, men det var ett bra komma-igång-pass. Nu vill jag ha in ett långpass på lördag och ett banpass på tisdag, sedan drar jag till EM.

 


 

Tisdag 12 juni – Klar för EM i Helsingfors

Dagen efter det jag sprang 10000 meter i Bilbao blev jag förkyld och det höll i sig i en vecka. Men nu är jag igång igen, även om det inte känns riktigt hundra ännu. Men nu har jag två veckor på mig att träna inför EM – blev uttagen igår måndag.

Jag vill då få till några bra banpass, har ju inte haft så många sådana i år, eftersom min satsning har varit på maraton.

Men jag ser fram mot EM och hoppas att jag kan göra ett bra lopp där.

 


 

Måndag4 juni - Pers, EM-kval, förkyld

Igår sprang jag European Challenge i Bilbao, Spanien. Målet var att slå mitt pers på 28.49 och samtidigt klara EM-kvalet på 28.55. Jag klarade målen genom att bli 8:a på 28.40,71, men det var nära att jag inte startade alls.

Anledning är att jag vaknade med lite ont i halsen och kände att en förkylning var på gång. Eftersom det var ett tidigt skede i förkylningsprocessen så hoppades jag att den inte hunnit sätta sig i musklerna än. Under uppvärmningen kändes det hyfsat så jag bestämde mig för att starta, men med inställningen att bryta direkt om det skulle kännas dåligt. Under loppet kändes det helt okey. Nu har förkylningen brutit ut och jag känner mig kass. Hade loppet varit idag så hade jag inte ens försökt värma upp så det är skönt att det fick vägen igår. Nu väntar några dagars vila för att bli av med förkylningen.

 


 

Fre 1 juni - Klargörande om OS-petningen

Topp-8 kriteriet:
Friidrottsförbundet försökte för 2 års sedan få igenom lättare kriterier (top-16 nivå). Många andra förbund var på Friidrottsförbundets sida, men inte tillräckligt många för att få igenom en förändring. Majoriteten av de olika förbunden vill tyvärr ha kvar topp-8 kriteriet.
Jag tycker att det är för hårda kriterier och har alltid tyckt det, men det är inte det som saken gäller den här gången.

I maraton kan man inte bara kolla på tider och statistik som man kanske kan göra i en del andra idrotter, vilket jag tycker att SOK har gjort. Det finns många andra faktorer att väga in! Friidrottsförbundet hade satt 2.11 som nomineringsgräns, men gjorde ändå bedömningen att jag hade kapacitet att klara SOK:s top-8 kriterier och därför nominerade de mig.

Är jag förkrossad över SOK:s beslut? Absolut inte, bara besviken. Jag är väldigt motiverad och ser fram emot min maratonsatsning som ju just har börjat!

 


 

Tors 31 maj - SOK säger NEJ till OS


Foto:Luca Mara

Tyvärr fick jag ett negativit besked från SOK igår. Jag hade hoppats att mina 2.12.28 i Hamburg skulle räcka till en OS start. Jag är besviken över beskedet för att jag tror att jag hade kunnat prestera bra i London. Jag har varit i två OS-finaler och 3 VM-finaler så min tanke var inte bara att vara med för att delta utan att göra mitt bästa OS någonsin, dvs gå in på en topp 10 placering. Jag tror att jag har mer att ge än de 2.12 som jag gjorde i min första mara.

Nu är det som det är. Det är bara att tänka om. I helgen kommer jag att springa European cup 10000m i Bilbao, Spanien. Min tanke är att kvala till EM i Helsingfors. I tisdags körde jag mitt första banpass på två månader. Det blev 5x2000m med 90 sek vila med ett snitt på 5.44min.Ett klart godkänt pass som indikerar på att jag bör klara kvalgränsen 28.55. Nästa mara blir i höst.

 


 

Mån 21 maj - Återhämtad

Långpass på Hallandsåsen med Emma Karlsson som sällskap och vätskelangare

Nu har det gått 3 veckor sedan min mara i Hamburg. Hur snabbt man återhämtar sig efter ett maratonlopp är väldigt individuellt. Jag visste inte hur lång tid det skulle ta för mig då jag är oerfaren på distansen. Första veckan hade jag ont i vaderna, men kände mig i övrigt rätt så bra. Jag vilade första 2 dagarna sedan blev det jogg, cykel, och vattenlöpning på löpband i Frölunda borg. I andra veckan började vaderna bli bra och jag kunde springa mer. Nu känner jag mig återhämtad och är nu nästan i normal träning. Igår blev det ett långpass på 32km, varav 10x1min intervaller i 3.00 fart med lika lång vila i 4.00 fart. Nu ska jag fortsätta stegra träningen i både mängd och kvalité.

 


 

Fre 4 maj - 2.12.28 på första riktiga maran!I söndags sprang jag mitt första maratonlopp sedan jag börjat med min maratonsatsning.
Loppet gick i Hamburg och hade ett starkt startfält med löpare från 2.05.41 och uppåt.
Första-klungan skulle ha harar som gick på 2.06-fart och andra-klungans harar skulle hålla 2.11 fart och hara upp till 30-35km var det tänkt.

Efter min halvmara i slutet av mars gick träningen inte helt enligt plan pga problem med en vad. Problemen var dock inte större än att jag kunde träna på hyfsat bra och en vecka innan maran i Hamburg bestämde jag mig för att delta.

Jag bestämde mig för att hänga med i 2.11-gruppen, men jag visste inte riktigt var jag stod formmässigt. Med mig i Hamburg hade jag min tränare Ulf Friberg, hans bror Lars, min mentala tränare Christian Augustsson och hans fru Jeanette som vätskelangare och support. På morgonen innan loppet var jag nervös och laddad. Under uppvärmningen försvann nervositeten och när loppet väl startade kl.9.00 så var jag bara glad och förväntansfull. Temperaturen låg på 13-16 grader. Det var blåsigt så jag försökte ligga längst bak i klungan och bara smyga med.

Första milen passerade vi på 31.06, vilket var perfekt. Sedan tappade vi fart så halvvägs hade vi 1.06.18, dvs 48 sek långsammare än den planerade mellantiden. Så här långt låg jag på 25:e plats! Tyvärr klev den sista haren av efter 22km i stället för att hara upp till åtminstone 30km som var lovat. Efter detta gick det långsamt igen eftersom ingen ville ta initiativ i motvinden. Själv kände jag mig pigg, men tyckte att det var för tidigt för att ta över farthållningen. Jag väntade till 31km innan jag körde. Vi var då 5 st i andra-klungan. När jag ökade farten kunde ingen av de hänga med och så småningom kunde jag även passera trötta löpare som hade hängt med i första-klungan.

Den sista milen var min snabbaste och jag vann andra-klunga, vilket var ett delmål för mig.
Jag blev 9:a i loppet på 2.12.28 och vann gjorde Etiopiern Dawit Shami på 2.05.58.
Jag är nöjd med mitt lopp. Jag fick en bra upplevelse av maratonsträckan och ser fram emot mot min fortsatta satsning. Nu får jag vänta och se om SOK tycker att det räcker för en OS-start!


 


 

Fredag 27 april


Foto: Luca Mara

På söndag springer jag Hamburg Marathon.Det skall bli riktigt kul att det nu äntligen blir av och att jag har blivit av med skavankerna efter halvmaran i Venlop. Det är ju lite mer planering runt en mara.

Men jag kommer att få langat vätska var femte kilometer, där det är fyra stycken som kommer att hjälpa mig. Det är för utom coach Ulf (Friberg) också hans bror Lars samt Christian och Jeanette Augustsson.

Så nu är det bara att köra.

 


 

Sön 25 mars

Mustafa Mohamed gjorde 1:02.41 på halvmaratonoch slog ett nytt svenskt rekord på sträckan när han var tvåa i holländska Venloop.

 


 

Sön 11 mars - 2 veckor till tävling!Träningen har fortsatt gått fint här nere i Portugal. Jag har nu fått flera veckor där allt har gått enligt plan. Denna vecka har jag fokuserat på kvalitén. I tisdags körde jag 3x5km på asfalt med 3 min vila på 15.07-15.15-14.44min. Igår körde jag ett bra långpass på 35km i varierande fart. Först körde jag 15km i 3.42min/km, sen 10km i växlande fart 3.00 respektive 3.29 varannan kilometer, sedan 5km i 3.20min/km och slutligen 16min varannan minut i 2.50-3.02min/km och varannan i 3.50-4.00min/km. Snittfarten på hela passet blev 3.27min/km. Långpass är mitt favoritpass så det var kul även denna gången!

Peter Öberg cyklade med som farthållare.

Om två veckor springer jag en halvmara i Venloop i Holland. Det ska bli kul att tävla igen! Jag har inte gjort det sedan i slutet av juli.

 


 

Sön 26 feb - Bra träning i Monte Gordo!

Är sedan en vecka tillbaka i Monte Gordo, Portugal. Allt är tipp topp! Träningen går bra, kroppen känns bra och vädret är perfekt.Dessutom har jag fått bevis på att jag har en bra fartkänsla. I fredags var jag med 3km "Pricka tiden tävling" med Springtime. Man skulle gissa innan loppet vad man skulle ha för tid. Jag gissade att jag skulle ha 12.50min och jag gick i mål på 12.51, endast en sekund ifrån. Jag ska vara här i 4 veckor till. Jag får bra sparring av Johan Rogestedt och holländaren Dennis Licht.

 


 

Mån 30 jan - Höghöjdsläger i Kenya

Jag är sedan i början av januari på höghöjdsläger i Kenya tillsammans med några andra svenska landslagslöpare. Det är i Iten på 2400 meter över havet, där jag varit ett antal gånger tidigare.

Dessutom känner jag mig mer hemma här än tidigare, så i år jag inte sprungit vilse någon gång. Och har nu också kommit upp i lite mängd, så lägret har varit bra, hade nästan sexton mil förra veckan. Men så fick jag göra ett lite uppehåll. Några blåsor under fötterna ställde till det och jag fick stå över ett par träningsdagar. Fast nu är jag tillbaka igen och i helgen blev det ett långpass tillsammans med Mikael Ekvall som också är här nere. Nu skall jag försöka att hålla mig borta från blåsor och få ihop lite fler kilometer innan jag åker hem igen.

 


 

Fre 9 dec - Nerja


Foto: Craft/Patrik Johäll

Det har varit en mild och skön höst. Jag har kunnat träna i stort sett som jag har velat. Just nu är jag i Nerja, Spanien på läger. Jag kom iväg precis innan vädret slog om hemma. Här är det 18-19 grader i skuggan, men solen gör att det känns mycket varmare. Perfekt träningsväder

Jag har sprungit ett tröskelpass och ett intervallpass i kvalitetsväg denna veckan. Jag kommer att köra 12 pass denna vecka varav 2 på cykel. igår var jag i en liten by som heter Murchas på väg mot Granada. Människorna där livnärde sig på apelsin-, citron-, oliv- och mandelodlingar. Det var gott att plocka och äta några av apelsinerna!

 


 

Lör 5 november - Ute på 16km Skatåspass!

 


 

Lör 15 oktober - Höst!

Förra veckan var jag på Fuerteventura måndag till fredag. Jag var med som ledare på Kronberg Trainingcamp. Jag höll i två träningspass och hade en föreläsning. Det var skönt att komma till värmen. Det fanns ett stort träningsutbud där. Jag prövade på afrikansk dans, zumba, core med pilatesboll och bootcamp. Det var kul, särskilt dansen!

På helgen var jag på Bosön på Mästerskapsträff med landslaget. Vi gjorde en del tester och screening av kroppen. Vi fick även en hel del information om nästa år, då främst om OS. Det var kul att träffa gänget!

Min status nu är att det är rätt så bra med min fot, men inte helt hundra. Lite segt att det inte släpper helt. Jag kör 7-8 distanspass, 2 cykelpass och ett löppass på Sveriges enda undervattenslöpband (Frölunda borg) i veckan.


 


 

Fre 23 september - Prisutdelare på Lidingöloppet

Delar ut priset till LidingöRusets 4km segrare Pontus Björklund

 


 

Mån 12 september - Alternativträning & Distanslöpning

Min skada har blivit bättre, men foten är inte helt bra än. För närvarande kör jag distanslöpning 7-10mil/vecka och därtill blir det motionscykel och löpning i vatten på Löpband.Nu gäller det att ha tålamod och ge det den tid det tar.

 


 

Mån 8 augusti - ÖveransträngningMagnetröntgen visade att det inte var någon skada på skelettet, däremot fanns det vätska i området, vilket kan vara orsaken till smärtan. Nu är det bara till att fortsätta vila från löpningen tills smärtan är borta. Vet inte hur länge det dröjer innan jag kan springa igen. Jag håller i gång träningen bra genom att cykla varje dag 1-2 timmar.


 


 

Tis 26 juli - Bakslag

Jag har haft lite ont i tåleden och sesambenet under tån från och till i några veckor. Men förra söndagen gjorde det plötsligt så ont att jag inte kunde springa längre. Jag cyklade i fyra dagar för att sen prova att springa i fredags. Det gick inte alls. På kvällen träffade jag landslagsläkaren och fick en kortisonspruta i tån. Jag fick inte belasta tån så jag hoppade på kryckor i tre dagar. Igår gjorde jag en magnetröntgen och vanlig röntgen, för att se om sesambenet var skadat. Nu väntar jag på svaren på röntgen. Det är väldigt tråkigt och nu får jag ställa in de närmaste loppen.

Ond tå!

 


 

Sön 17 juli - Kraftprovet

I fredags sprang jag kraftprovet i Trollhättan. Det var en backig bana på 11,6km. Jag brydde mig inte om tiden i detta lopp utan hade som mål att vinna. Tomas Bereket från Norge satte hyffsad fart från början, jag låg bara med. Det kändes bra och jag kände tidigt att jag skulle vinna loppet. Jag ökade tempot efter 6km, vilket räckte för att bli ensam i ledning. Sista biten nöjt jag bara av publikens stöd och jag behövde inte förta mig till skillnad från förra loppet. Jag vann på 35.40 53 sekunder före 2:an Tomas och 3:a blev min klubbkamrat Patrik Andersson. Eftersom jag inte behövde maxa på loppet så har jag kunnat köra bra träning resten av helgen. Idag blev det 31km i härligt sommarregn!

 


 

Sön 10 juli - StrömstadmilenEfter loppet i Karlstad för 3 veckor sedan åkte jag på en förkylning och jag tvingades vila i 8 dagar. Det har varit segt att komma igång efter det. Jag fick in en tröskel och ett intervallpass innan det var dags för Strömstad- milen. Det kändes tungt på de passen och jag lyckades inte komma under 3min/km på intervallerna så min målsättning inför Strömstad var att ta ut mig och kämpa. Tiden och placeringen fick bli vad den blev.Det var bra startfält och vi blev rätt så snart en sju-manna klunga. Jag kände tidigt i loppet att det skulle bli tufft, eftersom jag inte kände mig pigg. Redan efter 4km fick jag släppa tätklungan i uppförsbacken, men lyckades komma ikapp igen nedför. Under andra varvet skruvades tempot successivt upp och 3 löpare fick släppa. Vid 7km kom ett ryck som sprängde klungan helt och hållet. Vi var nu 4 löpare som inte hade kontakt med varann. Jag var väldigt trött och låg då fyra i loppet. Jag kände att jag låg på en skör tråd och att väggen var nära. Det enda jag tänkte på var att inte släppa större lucka i den sista långa uppförsbacken för jag visste att sista kilometern var lättlöpt, vilket var en fördel för mig. Vid 800m kvar började jag att avancera och sprang om trean. Jag fick ny energi och ny fart trots att jag var astrött och med 400m kvar kom jag om tvåan. Jag höll den placeringen och slutade på en andra plats 3 sekunder efter vinnaren John Sompol från Kenya. De fyra första i loppet var inom 7 sekunder. Min tid blev 29.17 vilket jag är mycket nöjd med med tanke på den tuffa banan och hur det kändes. Nu väntar Kraftprovet i Trollhättan på fredag, vilken lär vara en ännu tuffare bana!

 


 

Lör 18 juni - Seger igen!

Idag vann jag Karlstads Stadslopp på tiden 29.27. Det var en minut snabbare än vad jag hade för två veckor sedan i Eksjö. Jag gjorde två ryck i loppet, det sista vi 6,5km, och sedan kunde jag springa själv mot mål.

 


 

Sön 5 juni - Seger!Förra fredagen sprang jag Eksjö stadslopp. Det var ett trevligt millopp med många som hejade längs med banan. Jag vann loppet på 30.27min före min klubbkamrat Patrik Andersson. Det kändes bättre än väntat och jag är nöjd med resultatet. Nu tränar jag på fram till 18 juni då Karlstad stadslopp väntar.

 


 

Tor 26 maj – Maraton i Trollhättan

Marathon stafett

Vi, Hälle IF alltså, vann Marathonstafetten i Trollhättan igår på tiden 2:14.26 och jag sprang tre av de totalt 18 varven. Snabbaste varvet i Hällelaget hade Patrik Andersson med 7.03 följt av Oskar Käck på 7.06 och mitt snabbaste varv (drygt 2,3km) var 7.07.

Känns allt bra imorgon fredag kommer jag att tävla i Eksjö.

 


 

Lör 30 april - LaxaloppetIdag var det meningen att jag skulle springa 10km tröskel i 3.20min/km. När jag fick veta om Laxaloppet  i Halmstad så tänkte jag att jag lika väl kunde ta det loppet som träning, eftersom jag ändå skulle till Halmstad. Banan mätte 9,8km och gick längs Nissan. Det var en fin 2-varvs runda. Jag vann på 31,40min. Farten blev 3.14min/km, så det blev ett bra träningspass även om jag inte kände mig så pigg.

 


 

Ons 19 april - Träning, men ändå inte träningMin överansträngning i vaden begränsar mig fortfarande i min träning. Jag springer ett distanspass om dagen på 10-12km. Så det är i alla fall bättre än inget. Jag prövade att cykla i lördags, men det kändes sämre dagen efter. Just nu kör jag med tejp, massage och cirkulationsövningar. Jag känner ändå att det har blivit lite bättre den senaste veckan. Det går åt rätt håll, även om det går långsamt.

I torsdags kunde jag springa Ljusruset i Järva i ca 3.30min/km utan problem, men något terräng-SM var det inte värt att chansa med. Jag hoppas att vara i full träning inom några veckor.

Planen för sommaren är att prioritera träningen. Jag behöver en uppbyggnadsperiod. Under tiden kommer jag att springa en del gatulopp under juni-augusti. För att sedan i höst springa en mara.

 


 

Mån 4 april - Snart tävlingsdags!

Paus för lite stretch i söndagspasset

Förra veckan körde jag mitt första intervallpass på 8 veckor. Det kändes jobbigt och ovant, men välbehövligt. Jag körde 10min tröskel + 6x1km på 2.49-2.59 med 1min vila. Jag kunde inte hänga med Senorski och Ekvall den här gången, men snart förhoppningsvis.

På lördag springer jag Göteborg Cross Country 6km, sen Ljusruset den 14:e i Järva och därefter väntar Terräng-SM i Uppsala.

 


 

Tis 15 mars – Stegrar träningen igen!

När jag kom tillbaka från träningslägret nere i Kenya, så hade jag problem med en muskel på insidan av låret. Och fick då ägna mig åt rehab-träning till största delen.

Men sedan ett par veckor tycker jag att det börjar kännas bra och jag kan höja farten på träningsrundorna igen.

Förra veckan körde jag ett pass per dag och totalt cirka tio mil under veckan. Och den här veckan har blivit en ökning av både kvalité och kvantitet.

Och – det är så skönt att våren är på ingång!

 


 

Sön 30 jan - Pers i veckomängd!
 Nu har det gått 3 veckor på mitt Kenyaläger och träningen har gått fint. Jag har kunnat träna på så som jag har velat under den här perioden. Senaste två veckorna har jag kört 13 pass i veckan och haft över 200km/vecka trots att jag cyklade 2 av passen i förebyggande syfte. Kvalitéts passen har också funkat fint. Några av de har jag kört med ett gäng kenyaner nere i Eldoret, där det är mindre backigt och 200m lägre höjd än här i Iten. Det blir lite högre farter då. Det är skönt att kroppen känns så bra trots att jag nu tränar mer än någonsin tidigare!

Igår hade jag trötta ben efter att ha kört 36km i backig terräng, varav 6km tröskel i 3.27min/km och 6km snabbdistans i 3.20min/km. Uppförsbackarna tog hårt förstås! Det känns som att jag behöver mer sånt och så småningom i högre farter, men helst på flackare bana. Jag har nu 11 dagar kvar på lägret och jag hoppas att de fortsätter så bra som de har gjort hittils.

 


 

Tis 4 jan - Nytt år, nya tag!

Ute på Baywatch!

Jag avslutade 2010 med en veckas bra träning i Thailand. På grund av svårigheten med bra löpning här hemma slog jag till med en oplanerad sista-minuten biljett till värmen. Under den veckan fick jag ihop 13 löppass och 187 km, mestadels på asfalt och stränder.
Nu är jag hemma i kylan bara denna vecka för att sedan ge mig iväg till ett sedan länge planerat träningsläger i Kenya. Jag ser fram emot att få träna i varmare klimat i en månad.
Det ska bli ett spännande år med bara slätlöpning!

 


 

Ons 1 december - Småskavanker!
 

Senaste 3 veckorna har jag haft en del störningar i träningen. Inga stora skador som krävt långa uppehåll, men ändå tråkigt och irriterande. Först hade jag ont i en lymfkörtel i ljumsken i 3 dagar, sedan en 3 dagars överansträngning i hälsenefästet och idag vaknade jag med halsont. När jag inte kunnat springa har jag hållt igång bra med cykelpass. Jag hoppas att vara i gång igen snart!
 
Jag bestämde mig tidigare i veckan att avstå terräng-EM och i stället fokusera på träningen. Jag vill vara bra igång när jag åker på träningslägret i Kenya i januari.

 


 

Mån 25 oktober – Terräng-NM


Det var fyra år sedan jag sprang terräng-NM senast, då också i Norge. Den här gången gick tävlingen i Trondheim och där det såg riktigt isigt ut på banan när vi kom dit två dagar innan tävlingen. Men regn och arrangörernas saltande av banan gjorde att det i alla fall inte var någon is på det 1,5 kilometer varvet.

Istället blev det nu lerigt och tungsprunget, där herrloppet gick sist av de fyra loppen.

Men jag har varit med om värre.

Vi sprang sex varv och jag var med och körde i början av loppet – ville att det skulle vara bra fart.

Men jag kände att det blev jobbigt i uppförsbackarna, medan utför och i slätlöpning gick det bra. Där hade jag inga problem att följa med i täten. På sista varven var det jobbigt, riktigt jobbigt och jag var tvungen att släppa kontakten med tätgruppen.

Vann loppet gjorde Sondre Nordstad-Moen från Norge på 27.47 och som är från Trondheim före Dabaya Badhaso också Norge med 27.48. Medan min tid var 28.11.

Så jag fick med mig ett brons (har sedan tidigare 1 guld, 1 silver i seniorklassen samt ett brons på juniorsidan) och så ett lagsilver tillsammans med Joel Bodén, Mikael Ekvall och Olle Kalered.

Nu blir det några tävlingar ute i Europa och så är det EM i Portugal i december.

 


 

Mån 18 oktober - NM-uttagning

I lördags vann jag NM-uttagningarna i terräng som arrangerades av min klubb Hälle IF i Uddevalla. Jag såg loppet som en del av träningen så jag försökte springa i jämn hög fart hela loppet. Jag fick en liten lucka tidigt i loppet som till slut blev 11 sekunders segermarginal till Eric Senorski. 3:a var Joel Bodén och 4:a Mikael Ekvall. Den här veckan ska jag lätta lite på träningen inför helgens NM i Trondheim.

 


 

Sön 10/10 –10 - Tävling!

Hässelbyloppet

Efter att tränat i nästan en hel månad, så gjorde jag idag min första tävling. Det var på 10km i Hässelbyloppet och mitt mål var att springa under 30 minuter.

I början av loppet så var det Haben Idris Mohammed, en kille från Eritrea som är och hälsar på sin farbror i Stockholm, och körde på väldigt hårt i början.

Han fick en lucka och trots att jag försökte komma ikapp så tog jag inte in något på honom för än vi hade 3km kvar. Sedan blev jag lite överraskad över att han släppte nästan direkt. Och kunde gå ifrån med 20 sekunder på sista 2km.

Jag gjorde 29.21 och slog ”kungen av Hässelby” (Erik Sjöqvist) som hade banrekordet på 29.32 och jag tror att han vunnit här sex gånger tidigare.

På starlinjen igen!

Män 10km

1) Mustafa Mohamed, Hälle, 29.21
2) Haben Idris Mohammed, Hässelby, 29.41
3) Nacerddine Hallil, Hässelby, 30.43

Nu skall jag hem och träna igen. Och på lördag är det tävling igen då skall jag springa NM-test i terräng i Uddevalla.

 


 

Fre 1 oktober - Höstträning!

Efter finnkampen tog jag en kortare vila på två veckor, där jag bl.a. passade på att ta grönt kort i golf. Det var skönt att ta paus från löpningen och göra lite andra saker. Nu har jag kommit igång igen efter en lugn uppstart. Första veckans mängd blev 11mil, sedan 14 mil på andra veckan och den här veckan ser ut att landa på 15-16mil. Målet är att ligga på 16-17 mil i veckan under hösten och sedan öka i vinter. Kvalitétspassen innehåller inte så mycket fart just nu, utan består av tröskelpass och långintervaller. Jag kommer att tävla en del under hösten som ett led i min träning. Närmast som väntar är Hässelbyloppet!

 


 

Tis 31 augusti - Finnkampen

Seger på Finnkampen!

Det är lika kul att vara med på Finnkampen, särskilt när den går i Helsingfors. Där är stämningen alltid på topp och finnarna är en bra och kunnig friidrottspuplik. Det var skönt att avsluta hinderkarriären med att vinna för första gången i Helsingfors! Tyvärr räckte vi inte till mot de finska herrarna, men damerna vann för 10:e året i rad. Mäktigast att se var spurtduellerna mellan Oskar käck och Matti Räsinen, där Oskar vann 10000m och Matti vann 5000m.

Jag har nu tagit lite säsongsvila. I två veckor ska jag ta det lite lugnare, för att
sedan smyga igång höstträningen.

 


 

Mån 23 augusti - Tredje kom, så småningom!

Trippel GULD

SM avgjordes på Lugnet i Falun och för mig var det tuffar än vanligt, då jag skulle ge mig på alla de tre längsta distanserna. Målet var att vinna alla tre distanserna, men ändå ta ett lopp i taget.

Tredje kom, så småningom!

FREDAG

Först ut var 10000 meter och det kändes lite ringrostigt i början, det var ju sju år sedan jag sprang den distansen på bana senast, men jag kom snart in i det. Tänkte gå lugnt första halvan och sedan hitta på något. Och det blev som jag trodde. Så med 3000 meter kvar så prövade jag ett lite ryck, där bara Oskar Käck fick med. Oskar släppte sedan när jag ryckte två varv senare. Så jag kunde ta det ganska lugnt på slutet.Första guldet i hamn.

10000 meter:

1. Mustafa Mohamed, Hälle IF 29.58,18
2. Mats Granström, Spårvägens FK 30.03,97
3.Erik Petersson, Mölndals AIK 30.10,59


LÖRDAG

Då var det 3000 meter hinder och jag bestämde mig för att köra på från början i 2.55-fart. En fart som skulle passa mig, men som skulle vara lite jobbig för de andra. När det var två varv kvar så sprang jag ifrån de andra och vann ganska lätt.Kul att Lundgren och Johansson satte personbästa, men tråkigt att Per Jacobsen föll.

3000 meter hinder:

1.Mustafa Mohamed, Hälle IF 8.44,05
2. Daniel Lundgren, Turebergs FK 8.46,56
3. Fredrik Johansson, IFK Växjö 8.50,3


SÖNDAGEN

När jag skulle sticka ut på en lite morgonjogg, så var det inte mer än rask promenad. Det var väldigt stelt och jag kände av att jag hade sprungit över 35 hinder. Så det var med en viss spänd förväntning och tvekan som jag skulle springa den tredje distansen.Men väl inne i loppet så tänkte jag inte på att det skulle bli jobbigt och det kändes helt okej.Taktiken på 5000 meter var den samma som jag hade på 10000 i fredags, lugnt början och så försöka hitta på något under andra halvan.När jag gjorde mitt första ryck, så var det EM-löparna Johan Wallenstein och Oskar Käck som hängde på. Men när jag gjorde mitt andra ryck, så tvingade jag också Johan och Oskar att släppa. Så det blev en ganska lugn avslutning och jag kunde ohotad ta mitt tredje guld för helgen.

5000 meter:

1. Mustafa Mohamed, Hälle IF 14.28,13
2. Oskar Käck, Hälle IF 14.31,11
3. Johan Wallenstein, IFK Lund 14.33,36

En Dan Glans!

Det var väldigt kul att klara av mitt mål, att vinna trippeln, och göra om det som Dan Glans gjorde för 34 år sedan. Men så här efteråt trodde jag faktiskt att det skulle bli tuffare än vad det blev med att springa 45 varv på Lugnet i Falun.

 


 

Lö 21 augusti - Tvåan kom

Tvåan kom!

 


 

Fre 20 augusti - Ettan kom

Ettan kom!

 


 

Ons 11 augusti - Göteborgs GP

Det blev ett märkligt lopp igår. Jag gick direkt upp till en 3:e plats efter haren och fransmannen Ismail. Trots att första varvet var något för fort (64sek) så stack fransmannen iväg efter 500m och ville få haren att öka. Haren blev förvirrad eftersom han redan låg strax under den beställda farten. Han tittade bak på mig och jag signalerade att han skulle strunta i fransmannen och gå som planerat, vilket han gjorde. Fransmannen passerade 1000m på 2.40 ca 4 sek före oss. Halvvägs in i loppet sprang vi förbi en trött Ismail. Jag hade 5.32min vid 2000m, vilket är den snabbaste passeringen i år. Haren gick av vid två varv kvar och jag var då i ledning med en 10 meters lucka ner till normmanen Björnar. Jag var väldigt trött då, men jag försökte pressa mig och hålla farten för jag ville så gärna vinna på hemmaplan. Jag höll undan för Björnar, men blev istället omsprungen vid 150m kvar av Abdi från Australien. Synd att jag inte lyckades vinna loppet, men jag kände att jag gjorde vad jag kunde. Nu ska jag ladda batterierna till SM i Falun den 20-22 augusti!

 


 

Lör 7 augusti  - DN-galan

Det var som vanligt väldigt roligt att springa DN-galan på stadion. Jag fick grymt stöd före, under och efter lopppet. Resultatet var inte så bra som jag hade hoppats på. Första kilometern för mig gick på 2.42, vilket var för snabbt för min dagsform. 2.45-2.46 öppning hade varit mer optimalt. Anledningen till denna snabba öppning var att Paul Koech ville springa under 8.00. För mig fanns det inte så många val än att hänga på längst bak och hoppas att klara farten. Tyvärr gjorde jag inte det utan var trött redan halvvägs. På sista vattengraven fick jag överrotation i landningen och var nere med händerna i marken. Jag blev 8:a på 8.29,95min. Det var betydligt roligare och kändes bättre än EM-loppet. På tisdag springer jag 3000mh på Göteborgs GP, förmodligen mitt sista hinderlopp i galaform.

En liten bildserie på sista hindret:

Klipper hindret
Hamnar på djupt vatten
Tar mig upp
Kör på

 


 

Tis 3 augusti - Hemma igen

Det blev inget roligt EM-äventyr. Jag var 17 hundradelar från en finalplats. Det var tråkigt att slita i fart som jag normalt inte har några problem med. Jag trodde verkligen att jag skulle gå vidare till final så det kom som en överraskning att missa den. Besvikelsen över att inte vara i form är stor, särskillt nu när 8.19 räckte till bronset. Hoppas nu kunna vända detta och få ett bra avslut på säsongen. Återstår nu 4 lopp (DN-galan, Göteborg GP, SM och Finnkamp)

 


 

Fre 23 juli -Inte nu igen!
 
Dagen efter mitt lopp i Paris blev jag förkyld. Lika dålig tajming detta året som förra året inför VM. Väldigt tråkigt men inte så mycket att göra åt. Jag började träna igen igår och har nu en vecka på mig att komma igång igen. Jag är nu på Pree-camp i Palafrugell, cirka 10 mil utanför Barcelona. Här är varmt, omkring 30 grader. Det är kul att hela laget är samlat här och laddar.

 


 

Mån 12 juli - Ett steg närmare formen

Jag blev 4:a på 8.22,99 på hinderloppet i Heusden. Både tiden och min teknik över hinderna de sista varvet kunde varit bättre. Jag känner ändå att jag är på rätt väg och hoppas att kunna förbättra mig ytterligare på Diamond League loppet i Paris på fredag. Det blir sista loppet innan EM.

 


 

Ons 7 juli - Träning med Per

Jag och Per på dagens morgonjogg.

Igår körde jag, Per Jacobsen och Fredrik Björklund ett bra banpass. 4x1200m på 3.12min och sen 5x200m på 28sek. Det är skönt att träningen går bra igen! På lördag väntar säsongens andra hinder lopp i Heusden, Belgien. Det ska bli kul att springa på den banan igen, där jag satte svenskt rekord på hinder 2007. Hindepremiären avvekades i Finland för en vecka sedan. Tiden där var sämre än vad jag hoppades på, men det var skönt att komma igång och tävla igen.

 


 

Tors 3 juni - Springer smärtfritt igen!

Hälsenan har kännts bra de senaste dagarna. Igår blev det ett cykelpass och ett tufft pass på löpbandet i vattnet. Nu har jag varit ute i det vackra vädret och sprungit i Skatås. Det blev 9km varav 4km (3.20min/km) lite snabbare.

 


 

Fre 28 maj - Löpband i vattnet

Bild från undervattenskameran

Förutom att cykla som alternativ träning har jag sprungit på ett löpband i vatten. Man kunde reglera farten på bandet, men även motståndet framifrån i form av jetstrålar. Det är mycket mer löplikt och jobbigare än våtväst. Det var andra gången jag körde detta så jag börjar att få in tekniken.

Bassängen

Det finns två kameror i bassängen en framifrån och en från sidan. Framför mig på en monitor kan jag se hur jag springer från midjan och ner. Hälsenan känns allt bättre. Jag har även börjat att springa lite lätt ute.

 


 

Sön 23 maj - Mustafa camp & Cykellopp

Delar ut flyers!

Fredag och lördag i samband med Göteborgsvarvet stod jag och delade ut flygblad för Mustafa camp. Det är ett tränings- läger för motionärer i Kenya. Förutom träning, föreläsning,
rådgivning kan man kombinera det med safari. Vi hade det i januari i år för första gången. Deltagarna var mycket nöjda så vi ska ha ett läger till i januari 2011. Det är en fantastisk upplevelse, så jag hoppas att många tar chansen att åka med. Ni kan läsa mer på www.mustafacamp.se.


Den här veckan har jag haft problem med min hälsena igen. Jag gjorde en ultraljudsundersökning i torsdags och den visade att hälsenan i sig var bra, men att det var hinnan runt hälsenan som orsakar smärtan. Det har därför blivit en del vila och alternativ
träning. Idag var jag med i Lygnern runt, ett cykellopp på 5mil. Jag tog mig runt på en damcykel på 1h 50min. Benen kändes som två stockar när jag klev av cykeln. Det var en ganska backig, men vacker runda.

 


 

Tis 11 maj - Lägret mot sitt slut

Jag tränade på väldigt bra fram till i fredags, då jag började känna lite smärta i vänstra älsena. Det har därför blivit en lugn helg med lite cykel. Jag började springa igår igen och det kändes bra! I morgon bär det av hemåt igen om askmolnet är på min sida!

 


 

Lör 1 maj - Portugal
 
Nu är jag i Albufeira, Portugal för ett två veckors långt läger. Jag har varit här sen i onsdags. Det är härligt att komma ner och få träna i riktig sommarvärme! Första banpasset avverkades i torsdags. Jag och Oskar Käck körde 15x400m med 1 min vila. Ett bra pass där snittet hamnade på 61,3. Yannick Tregaro var också med och han körde 200m. Idag körde vi grusintervaller (3km-2km-1km-2km-1km-2km), även det ett bra pass!

Det är ett landslagsläger och vi är ca 200st aktiva och ledare här för tillfället. Man får mycket inspiration av andra aktiva. Det är kul när alla strävar åt samma mål: EM i Barcelona!

 


 

Sön 25 april - Silver & Guld på Terräng-SM

Årets terräng-SM gick av stapeln på skidstadion i Borås. Det var en tuff bana med många backar och snäva kurvor. Gårdagens korta bana (4km) blev en tuff duell mellan mig och spårvägens Olle Walleräng. Jag drog hårt från början och redan efter 500m hade jag och Olle en lucka till övriga. Jag fick en liten lucka i en nedförsbacke på andra varvet, men i sista uppförsbacken kom Olle ikapp och han sprang ifrån direkt. Olle vann till sist med 5 sek. Det var tråkigt att bli tvåa, eftersom jag hade som mål att vinna. Jag kände att jag gjorde vad jag kunde, det fattades lite fart i benen. Olle var stark och värdig vinnare så all heder till honom! Trea var Johan Wallerstein.

vänster Patrik Andersson, höger Oskar Käck

Dagens långa bana (12km) passade mig utmärkt. De första två varven gick långsamt. På tredje varvet drog Lasse Johansson iväg och fick en ledning på 6 sek. Jag och min klubbkamrat Oskar Käck började jaga Lasse och snart var vi både ikapp och förbi. Jag kände att jag hade mycket krafter kvar och att jag skulle kunna vinna loppet. Vi höll ihop fram till 300-400 meter
kvar då la jag in en spurt och vann med 9 sek. Oskar blev tvåa så vi tog en dubbel och Lasse tog bronset. Med Patrik Andersson som 11:a vann Hälle lagguldet.

 


 

Sön 18 april - Bra genrep inför Terräng-SM!

Seger i årets första lopp

Idag sprang jag Göteborg Cross Country 6km. Jag och Olle Walleräng gjorde upp om segern. Det var mitt första lopp sen november så det kändes lite ringrostigt. Jag tog täten efter 1km och försökte hålla en jämn hög fart. Det var bara Olle som lyckades hänga med och efter halva loppet fick jag en liten lucka i nedförslöpningen som jag sedan behöll ända in i mål. Det var kul att vinna förstås, men det viktiga var att jag fick en bra genomkörare inför nästa helgs Terräng-SM i Borås!

 

 


 

Fre 9 april - 10x1000m

V

Igår körde jag mitt första banpass sen jag kom hem. För mig blev det 10x1000m med 1min vila, där jag hade 2.45,1 min i snitt. Med mig på passet var Oskar, bröderna Erik ock Kalle Johansson och Meraf. Alla körde inte lika långt, men vi hade bra hjälp av varandra. Det kändes bra och det var ett av mina bättre pass! Nästa helg springer jag Göteborgs Cross Country (6km), som ett genrep inför terräng-SM i Borås.

 


 

Sön 4 april - London

Har nu avverkat fem bra veckor i Kenya! Jag hade några dagars stopp i London på väg hem från lägret. Det blev ett distanspass med Mo Farah i fredags, intervaller i Richmond park igår förmiddag och sedan bröllop. Idag blev det distans i parken igen. De har stora och fina parker i London. Jag fick ihop 12km på ett varv!

 


 

Mån 22 mars - Det flyter på!

I lördags körde jag 20x400m med 1 min vila. Det hade regnat en del natten innan så banan var tungsprungen. Jag hade hjälp med farten av två kenyaner. Innan passet frågade jag Kimutai, den snabbare av dem två om han kunde dra i 65-66 fart. Han svarade: Jag gjorde 65-66 på 15x400m igår så det kan jag göra idag med! Vi hjälptes åt under passet och mitt snitt blev 65,7 sek, vilket jag är nöjd med.

Igår blev det 25km långpass. När vi startade såg man inte många meter framför sig, pga dimman. Det var jag, Lena Gavelin, en tysk hinderlöpare Filmon, en holländsk 5000m löpare Abdi, de två kenyanerna från igår och Ulf på cykel som vätskelangare. Det var lätt för alla de
första 12km, då det var medvind och lätt utför. Sen på hemvägen skruvades tempot upp, trots motvind och många uppförsbackar. Vi blev trötta på slutet, men tröttast var Ulf på cykeln!

Dimmigt!

Det blev en mycket bra vecka med bra kvalité. 11 pass 171km  + 1 cykelpass

 


 

Lör 6 mars - Ifrån sprungen!

Uppstigning kl 06.20, på med träningskläderna och sen lite gröt. Sen var jag redo för lite träning med ett gäng kenyanska marathonlöpare som Renato Canova tränar. Jag och Renato bor på samma ställe så vi tog hans bil upp till Addidas campen (1km), där väntade en pick-up som skulle avgå kl 07.30. Vi kom inte iväg förrän kl 8.05. Det var fler som skulle plockas upp på vägen och vi var ca 30 löpare som guppade fram på flaket mot startplatsen för passet. Dagens träning var 3km (9.18min) - 5km (15.50min) - 7km (22.20min) - 5km (15.50min) med 1km "joggvila" på 3.40min. De här farterna var tänkt för de bästa sen fick övriga hänga på så gått de kunde, för det var stor skillnad på löparnas kapacitet. Mitt mål var att hänga med första 10km! Starten gick och alla russade som om det vore tävling. Täten passerade 3km på 8.58min, 20 sek snabbare än det var tänkt. Jag själv passerade på 9.25 min och jag låg bland de sista. Joggvilan som skulle varit på 3.40 min blev 15 sek för snabb.

Redo för dagens pass

Jag fick slita redan efter 5km och efter 8km bestämde jag mig för att det fick vara tillräckligt för idag. De flesta fullföljde passet, men det var ingen som klarade att hålla den tänkta farten på slutet. Eftersom jag sprang så mycket kortare än de andra så blev det en lång väntan vid vägdiket i väntan på att pick-up:en skulle komma tillbaka med löparna. Det är straffet man får när man inte klarar att hänga med hela vägen. Det blev mycket stretch i brist på annat att göra, men jag hade sällskap av en annan kenyan.

Det är förstås kul att träna ihop med så många duktiga löpare, men jag känner att jag inte är redo än. Jag behöver komma i form först!

 


 

Tors 25 feb - Lämnat kylan för värme!

I helgen var jag på bröllop i Skellefteå. Träning blev det som vanligt, men det var väldigt kallt (mellan 20-28 minusgrader). Som tur var kunde jag springa inne i sjukuskulverten, som var 500m lång. Det blev två distanspass och en tröskel där inne. På lördagen fick jag dessutom kört ett banpass i kombihallen med Oskar Käck. Han körde 15x400m med 1 min vila på ca 62,5. Jag harade första 10 intervallerna, då jag sprang 100m kortare. Sista 5 st körde jag också
400m. Det var första gången jag var så långt norrut. Bortsett från kylan tyckte jag om Skellefteå!

Nu är jag tillbaka i Kenya, för ett 5 veckors läger. Skönt att springa i 25-graders behaglig värme. Jag hoppas att jag får enbra period här, så att jag kommer hem i bra form!

 


 

Lör 6 feb - Vinter!
 
Det är stora kontraster mellan förra veckans träning i Kenya och träningen här hemma. Det är lite svårare att springa fort i snön, men det är ljust och vackert. Hellre detta än två plusgrader och regn! Slingan på Skatås-8:an har sköts förvånansvärt bra. Jag har kunnat springa distans och tröskelpassen där. Idag blev det intervallpass (4x2km med 1min vila) på kvartersgymmet Hela Hälsan. Jag började i 3.20 fart och gick ner till 3.05/km. Kroppen kändes helt okey och jag känner inget i knät längre.


På eftermiddagen bytte jag ut mitt cykelpass mot en tur med längdskidorna. Det var kul! Jag har kass teknik eller ingen teknik alls. Jag vågade mig inte ut på det backiga spåret där de flesta skidåkarna höll till. Tänkte att jag nog skulle bli en fara för de andra när jag får upp farten i nedförsbackarna. För att undvika backar och folk åkte jag i stället 5 varv på Härlanda Tjärn.  Det gick inte fort och jag ramlade två gånger, men det var fint och jag lyckades bli flåsig.

 


 

Tors 28 jan - Det går framåt!

I lödags sprang lite snabbare för första gången sen operationen. Det kändes flåsigt och jobbigt, men det var skönt att få springa sig trött! Nu springer jag 7-8 gånger i veckan och cyklar 3-4 gånger plus fortsatt styrka och rehab. Jag tror att jag kan vara i full träning
om 2-3 veckor. Träningsförhållandena här har varit väldigt bra.

Joel i grönt - Längst till höger

I tisdags körde Joel Bodén 8x1000m på banan med 60 st kenyanska löpare, där spannet på löparna var från 2.45-3.10min/km. Det hade varit kul att vara med där, men jag känner mig inte redo för det än. På söndag blir det hemfärd till kylan, men jag planerar att komma tillbaka hit om en månad igen!

 


 

Sön 17 jan - Träningsläger Kenya

Efter min operation tog jag de första löpstegen här i Iten för två veckor sedan. Jag började lungt med 11 min jogg och har ökat långsamt sedan dess. Nu är jag uppe i 10km och jag springer varje dag. Det går inte fort än så länge, men jag är nöjd att det sker förbättringar. Vid sidan av löpningen har det blivit många pass på cykel och rehabträning för att få upp styrka och rörlighet igen.

Oskar Käck, Joel Bodén och Mo Farah är också här och jag hoppas att jag kan köra något pass med dem på slutet av lägret. Till dess ska jag skynda långsamt.

Hälletrio i Kenya!

 


 

Tis 15 dec - Rehaben igång

Igår opererade Leif Svärd mitt högra knä. Det var min första operation i karriären så jag hade en speciell känsla inför det. Det var en enkel operation och allt gick bra. Lite vävnad och
skadat ligament togs bort. I övrigt såg allt bra ut, även minisken. Leif och övrig personal var kanon! Jag var nersövd under operationen. Det var en skön känsla när jag var på väg att somna in och vid uppvaknandet.

Det blir ingen konditionsträning de närmsta dagarna. Däremot har jag redan kommit igång med rehabträningen, vilken jag ska göra 4 gånger om dagen. Det känns skönt att inte ha ont längre!

Rehab igång

 


 

Lö 12 dec

"Good Luck on Monday"

Det var vad brittiska löparen Mo Farah hälsade till Mustafa inför hans operation på måndag.

 


 

Tor 10 dec - Inget Terräng-EM 

Under den sista veckan på träningslägret i Spanien fick jag problem med mitt knä igen. Jag kunde visserligen springa, men det blev värre när jag körde kvalité. Så när jag kom hem till Sverige igen, så träffade jag läkaren Leif Swärd. Och han tyckte att jag skulle göra en magnetröntgen (MR) av mitt skadade knä. Så i måndags gjorde jag en MR i måndag och det visade sig att jag hade en lite spricka i menisken. Det innebär att jag skall göra en operation, en så kallad titthålsoperation, och det är Leif Swärd som gör den på måndag. Det är en enklare operation och jag kan förhoppningsvis redan börja springa efter två veckor. Det är tråkigt att därmed missar terräng-EM, men det viktiga är ändå att bli bra igen. Och att jag så snart som möjligt kan börja bygga upp mig inför nästa säsong.

I min frånvaro på terräng-EM i Dublin, på söndag, så håller jag tummar för att min träningskompis Mo Farah från Storbritannien vinner.

MO & MO

 


 

Sön 22 nov - 6:a

Förra året när jag sprang loppet i LIodio var det en blöt och tungsprungen bana. Idag var det raka motsatsen. 20 grader och sol och ett perfekt underlag, så jag behövde inte ens sätta på mig spikskorna. Jag kom iväg bra i starten och ledde klungan ihop med en annan kille. Efter ett tag stack fyra killar iväg och jag släppte dem. Jag släppte senare förbi några killar till, men avancerade lite på slutet.

Det hela slutade med en 6:e plats med tiden 29.58min. Banan var 9760m. Jag är nöjd med placeringen och känslan, med tanke på allt strul jag har haft denna höst. Vann gjorde Medin, Eritrea på 29.08min, 2:a var Komon, Kenya på 29.14min och 3:a kom Kidane Tadesse, Eritrea på 29.20min. Nu stannar jag i Madrid en vecka till och tränar, eventuellt springer jag ett terränglopp till nästa helg.

 


 

Ons 18 nov - Madrid

Sedan i lördags befinner jag mig i Madrid för ett två veckors långt träningsläger. Det blir
träning tillsammans med de bästa spanjorerna. Här går det undan på både intervaller och distans. Hela hösten har varit lite små strulig för mig. Först var det en vad som krånglade och nu senast har jag haft ont i ett knä. Jag längtar efter att få lite sammanhängande träning.
Målet är att jag ska springa en tävling på söndag här i Spanien, LIodio om nu kroppen håller ihop!

 


 

 

Tors 15 oktober - Höstträning

Jag har kommit igång ganska bra med min träning igen. Jag har kört bra kvalité, men jag måste öka mängden lite. Förra veckan var jag i Spanien. Det var skönt att träna i värmen, men distansrundorna kunde ha varit lite bättre.

I helgen skall jag till Stockholm för landslagsuppföljning för medel/lång. Jag ska göra ett tröskeltest och eventuellt ett VO2 maxtest. Sen hoppas jag kunna köra ett bra intervall pass på söndag ihop med de andra löparna.

Här spänner jag mina gigantiska muskler i poolen!

 


 

Tis 22 september - Vila!

Efter VM sprang jag två Golden league-tävlingar, Zurich 11:a på 8.28min och Brussel 6:a på 8.20min. Sen hann jag med Finnkampen och ett 10km lopp i Sheffield innan säsongen var över.
Efter det tog jag det lugnt i 10 dagar. Jag avslutade dock min vila med ett lopp mot ungdomar i Vittsjö. Jag sprang 10km medan de sprang samma sträcka fast uppdelat på 54 sträckor. Det blev en tuff kamp som Vittsjö vann med en tiondel. Jag sprang mina 10km på 30.35min. Det var kul att se vilken energi och glädje ungdomarna hade.

Denna veckan drar jag igång med grundträningen igen.

 


 

Mån 24 augusti - VM reflektioner

Så här med lite distans till mina VM-lopp så är jag nöjd med försöksloppet, men missnöjd med finalen. Jag hamnade i det tuffaste försöksheatet och jag visste att jag var tvungen att vara topp sex på en tid runt 8.20min för att ta mig till final. Det kändes bra ganska länge, men jag blev rejält trött på slutet och tappade mycket på sista varvet, speciellt i vattengraven. Jag kom i mål som 6:a på 8.22,92. Det blev en spänd väntan på sista heatet för att se om min tid skulle
räcka till final. Jag gick vidare på tid som sista man.

Inför finalen var jag hoppfull om att bli topp tio gärna på ett årsbästa. Det gick fort från början och jag hängde med längst bak. Redan efter tre varv fick jag släppa och resten av loppet blev en tråkig resa in mot mål. Jag slutade 14:e på 8.35,77min. Vi skulle varit femton i finalen men Chatbi från Marocko hade åkt dit för doping.

Glädjen efter försöken överskuggades av den tråkiga finalen, så hela VM får betyg 2 av 5. Nu hoppas jag att jag kan få en bra avslutning på säsongen. På fredag springer jag Golden league galan i Zurich och sen blir det Finnkampen i Göteborg på söndag.

 


 

Tors 13 augusti - Snart VM!
 
Det sista två veckorna fram till VM har inte precis flytit på som jag hade velat. Jag fick vila 3 dagar efter fallet på DN- galan så att såren skulle få chansen att läka ihop. Sen hann jag jogga en dag innan jag åkte på en förkylning. Igår körde jag mitt första tuffa pass sedan DN-galan. Det var 400-hundringar som stod på programmet. Det gick ganska hyfsat. I morgon ska jag köra ett lite lättare pass med häckar.

På lördag bär det av till Berlin! Det är med lite andra förutsättningar än vanligt som jag ställer mig på startlinjen i ett stort mästerskap.  Jag har delvis fått ändra mina mål. Mitt stora mål nu är att försöka ta mig till en final. VM ska bli kul och jag ser det som en stor utmaning!

 


 

Lör 1 augusti - Fall på DN-galan

Jag var grymt laddad inför hinderloppet på DN-galan igår. Jag ville så gärna vinna. Redan i början av loppet låg jag långt framme. Tyvärr gick haren av redan knappt halvvägs, då fick jag dra. Vid 300 meter kvar när jag låg i ledning slog jag i ett hinder på uppvägen med höger fot. Jag föll och fick tyvärr en löpares spiksko i vaden. Jag reste mig dock snabbt upp, men det blev en tung resa in i mål. Jag slutade 7:a på 8.27min.

Ditekt efter målgång blev jag medveten om smärtan i vaden. Spikarna hade skrapat upp tre rejäla sår. Jag blev väl omhändertagen av medicinarna. De tejpade ihop såren och plåstrade om mig. Det första jag kände var besvikelse. Nu i efterhand är jag glad att det inte blev något värre än köttsår.

Förhoppningsvis kan jag springa redan om några dagar när det har läkt ihop. Tyvärr blir det inget SM för mig i morgon.

13 = Otur!

 


 

Mån 29 Juni - Läger i St. Moritz

Vi är ett stort gäng svenskar här. Juniorerna förbreder sig för J-EM och några senoirer laddar för att klara kvalgränsen till VM. Det är kul att vi är så många här. Det är som vanligt bra träningsmöjligheter här och vacker miljö.

Jag åkte hit direkt efter lag-EM i Portugal. Första veckan har varit lite lungnare, men nu börjar hårdträningen. På bilden är vi uppe på 3000m höjd och fikar och spelar kort.

 


 

Sön 21 Juni - Seger!

I helgen har Lag-EM gått av stapeln i Leiria, Portugal. Sverige tampades med Europas 12 bästa lag. Varje land ställde upp med en aktiv i varje gren. Jag sprang hinder och vann på tiden 8.28,09 före fransmannen. Jag hade bestämt mig innan start att jag skulle gå upp och köra i 2.45min/km, men det behövdes aldrig för spanjoren drog iväg från start och passerade första kilometern på 2.41min. Efter drygt halva loppet gick jag upp och drog. Jag fick snabbt en
lucka som jag höll hela vägen in i mål. Alltid skönt med en seger! Sveriges enda seger denna helg! Till detta Lag-EM introducerades ett antal nya regler. Det kändes som att inga aktiva uppskattade detta. Det gäller mig också!

Nu drar jag till ST Moritz för ett träningsläger!

 


 

Tors 18 Juni - Hinderpremiär

Igår sprang jag mitt första hinderlopp för säsongen i Ostrava, Tjeckien. Det var ett högklassigt startfält och det var beställt snabb fart. Men när starten gick så var det ingen som gick med hararna. Jag låg ganska långt bak i fältet och det gick inte så fort. Det blev ett ganska bökigt lopp för mig, men kroppen kändes ganska bra. Jag kom in på 8.19,95min på en 9:e plats. Jag är ganska nöjd med hinderpremiären. Det gick betydligt snabbare i år i första loppet än i fjol, då jag öppnade på 8.32min. Vann loppet gjorde Ezekiel Kemboi på 8.09,55min.

I helgen väntar lag-EM i portugisiska Leiria där jag återigen ska springa hinder.

 


 

Ons 10 Juni - Dåligt lopp av mig

Det hade börjat regna lite smått och det var ganska kallt när starten gick på 5000m på Slottskogsvallen igår. Trots det så kände jag mig laddad och hoppades på ett nytt pers. Redan halvvägs började jag få svårt att hänga med tätklungan. Jag bet ihop och lyckades hänga med nästan till 4000m. Sen gick det tungt och jag kom in på 13.43,72min som 8:a i loppet. Vann gjorde Jonas Cheruiyot, Kenya på 13.21,77min.

Jag hade sett fram emot det här loppet och var sugen på att springa fort. Arrangörerna hade lyckats få fram ett bra startfält. Därför var det extra tråkigt att jag inte sprang bra.
På onsdag springer jag mitt första hinderlopp för i år i Ostrava!

 


 

Mån 8 Juni - Göteborgs-GP

Presskonferansen bjöd på många glada miner!

I morgon är det dags för 5000m på Slottsskogsvallen i Göteborg. Det ska bli väldigt roligt att tävla på hemmaplan. Jag hoppas att det kommer mycket folk på tävlingen, så stämningen blir på topp. Det är ett bra startfält och mitt fokus kommer att ligga på att få en bra placering i loppet. Har jag en bra dag så kommer det innebära även en bra tid!

 


 

Ons 3 Juni - Bansäsongen är igång!

I fredags sprang jag 1500m i Nijmegen, Holland. Jag hade 3.44,02 och kom på 14:e plats. Jag hade hoppats på lite snabbare, men jag är ändå hyfsat nöjd eftersom det var första loppet. Det var ju ändå pers.

I måndags var det tävling igen i Rehlingen, Tyskland. Då var det 3000m som stod på programmet. Jag hamnade efter i starten och blev sedan lite ivrig att komma fram till tätklungan, så första 200m blev för fort. Det kändes bra upp till 1000m, men det var allt. Jag kom i mål på 8.00,64 som 6:a. Jag hade varit nöjd med tiden om det hade varit hinder.

 


 

Tisdag 26 Maj - Presskonferens


Idag höll jag presskonferens i Skatås Göteborg. Jag och min tränare Ulf berättade om hur träningen har gått och tankar inför säsongen. Största skillnaden inför årets mästerskap är att jag ska ligga på höghöjdsläger ända fram till dagen innan försöken på hinder. Det har jag aldrig gjort innan ett mästerskap tidigare. En annan skillnad är att jag har kört mer snabbhet
tidigare i år än andra år.

På fredag blir det 1500m i Nijmegen, Holland!

 


 

Lör 22 Maj - Träningstävling

Idag körde jag ett bra 1200m testlopp på 3.01min. Jag hade hjälp av Patrik Andersson och Eric Sernorski på andra och tredje varvet. På fredag ska jag tävla på 1500m i Nijmegen så jag behövde en bra genomkörare innan dess. Efter testloppet tog jag 11 minuters vila sen körde jag 5x1000m på 2.42 med 2.30min vila + 4x400m hinder på 64sek med 1min vila.

Det var tufft på de första tusingarna, eftersom jag fortfarande var tagen efter testloppet. Nu väntar långpass i morgon och tuffa 4-hundringar på måndag.


 


 

Fre 15 Maj - Inför Göteborgsvarvet

I dag var jag på Mässan inför Göteborgs Varvet och hjälpte till hos mina sponsorer Puma och Bio-Strath.

 


 

Tis 12 Maj - Mustafacamp!

Nya sidan Mustafacamp ligger nu uppe! Sugen att följa med mig ner till Kenya?

 


 

Mån 11 Maj - Magsjuk

I lördags var det tänkt att jag skulle springa Holmenkollsstafetten i Oslo med min klubb Hälle IF. Det blev inte så, eftersom jag åkte på magsjuka i torsdags. Jag hoppades att jag skulle hinna bli bra till lördagen, men jag fick tacka nej i sista stund.
Stor eloge till Henrik Ahnström som åkte upp till Oslo samma dag för att ersätta mig och fullborda laget. Hälle gjorde bra ifrån sig genom att bli 2:a efter Gular.

Nu är jag igång igen och ikväll väntar ett banpass, 15x400m.

 


 

Sön 26 April - Dubbelseger!

 

Det blev en upprepning av terräng-SM 2005, då vann jag också en dubbel. Den gången gick tävlingen på Böda på Öland. Även idag drog jag nytta av nedförsbackarna och fick en lite lucka varje gång. Vi fick också lag-silver och där Oskar Käck och Patrik Andersson var de andra två i laget. Nu blir det träning ett tag framåt och nästa tävling blir i slutet av maj.

Det finns även ett litet filmklipp från tävlingen som ni kan kika på här.

 


 

Lör 25 April - Efterlängtad seger!

Det blev till sist seger på korta banan, men det blev ett tufft lopp där jag bestämt mig för att springa fort från början. Jag gjorde ett ryck med cirka tolvhundra meter kvar och jag fick tio meter. Men Adil Bouafif från Hässelby höll den luckan tills det var femhundra kvar av loppet, då tröttnade han och det var först då jag kände att jag skulle vinna.

Jag vann på 11.01 före Bouafif 11.09, Olle Walleräng 11.13, Henrik Skoog 11.14, Oskar Käck 11.16, Johan Wallenstein 11.18, Erik Sjöqvist 11.27 och Daniel Lundgren 11.29. Så det blev ett riktigt bra lopp!

Efterlängtad seger!

I morgon så springer vi långa banan, 12 kilometer, och jag tror att det blir Bouafif som är största hotet där också. Han har gjort 63 minuter på halvmaran och tränat uthållighet med siktet på Stockholm Marathon.

Så det kommer att bli tufft även om långa banan egentligen passar mig bättre än vad korta banan gör.

 


 

Fre 24 April - TSM

I morgon lördag startar terräng-SM.

Vi kommer att springa en bana med både gräs- och grusunderlag med start och mål i Tantolunden i Stockholm – bara några hundra meter från där vi bor. Så det är nära till banan.

Det ser ut att bli ett väldigt bra startfält med Erik Sjöqvist, Henrik Skoog, Olle Walleräng, Oskar Käck och Johan Wallenstein som mina främsta konkurrenter om segern.

Målet är självklart guld.

På 4000 meter har jag bara vunnit SM-guld en gång tidigare, så det skulle sitta fint med ännu en seger…men det kommer bli tufft.

 


 

Sön 19 April - Seger!

Idag sprang jag Göteborgs Cross Country i soligt men kyligt Skatås. Vi sprang 3 varv på en 2-kilometers terräng-bana. Startfältet var bra, men tyvärr var Olle Walleräng magsjuk och kom inte till start.

Springer hem Göteborg CC

Jag höll igen första kilometern, sedan körde jag på snabbare och snabbare. Käck hängde på längst, men i början av tredje varvet fick även han släppa. Det kändes bra idag och det var skönt att vinna. Jag vann på 17.10, vilket var banrekord! Johan Wallerstein var 2:a på 17.27 och Oskar 3:a på 17.35. Bra sprang också Mikael Ekvall som var 4:a på 17.45. Nu ser jag fram emot nästa helgs terräng-SM i Stockholm!

 


 

Lör 19 April - Hemma igen!

Nu är jag hemma igen efter 7 veckors träningsläger i Kenya. Jag har haft en förkylning och lite strul med en vad, men i det stora hela har det gått bra. Jag har tränat med Mo Farah, Janne Holmén, kenyaner och Qatarkenyaner. Jag har lagt in lite mer fartträning jämfört med den här tiden förra året. Förhoppningen är att utveckla min snabbhet i år. Därför blir det fler 1500-meters lopp i år.

Banpass med Mo i Eldoret, Kenya.

Fantastiskt att komma hem till fint vårväder! Imorgon blir det tävling i form av Göteborgs Cross Country. Ett terränglopp över 6km som går i skatåsterrängen. Det blir väldigt bra motstånd, med bland annat 3 inne-EM löpare (Käck, Walleräng & Wallerstein). Alla tre har utvecklats mycket i år så det skall bli kul att möta dem!

 


 

Tors 12 Mars - Kenya

Välkommen till min nya hemsida! Den är fortfarande under uppbyggnad, men snart ska den vara färdig. Jag är just nu på träningsläger i Iten, Kenya.

Jag bor på Lonah Kiplagats camp, precis som jag gjorde när jag var här i januari. Här är perfekt att vara och träna. Bra grusvägar, höghöjd (2400m), fint gym, grusbana, bassäng, massör, 25 grader och väldigt många bra kenyaner att träna med. Jag körde 15x2min med några killar igår kl 7 på morgonen. Det var tufft! Om några dagar kommer britten Mo Farah hit så det kommer nog att bli några bra pass med honom.

 


 

Ons 7 Jan - Iten, Kenya

Det blev en bronsmedalj pa Terraeng-EM i Bryssel. Jag aer nojd med mitt lopp. Lebid vann sitt attonde guld och Mo farah var tvaa.
Nu befinner jag mig pa traeningslaeger i Iten, Kenya. Vi bor pa Lonah Kiplagats camp. Traeningsmojligheterna haer aer mycket bra. Det finns hur manga bra grusvaegar som helst att vaelja mellan, grusbana, bra gym pa campen och ett haerligt klimat ca 25 grader. Det aer jag och fyra tjejer (Lisa Blomme, Hanna Karlsson, Ida Nilsson & Johanna Bohlin) fran Sverige haer. Mo Farah fran Storbritannien aer ocksa haer. An sa laenge har jag traenat ihop med honom, men det ska nog bli nagot pass ihop med nagra kenyaner. Haer finns 100-tals kenyanska lopare av hog klass.

 


 

Baker Tilly

Bravida

Atea

Löp & Sko Kliniken

Samarbetspartners:

DECA Text&Bild

Mentor